Liceum Salezjańskie we Wrocławiu


W czwartek 5 stycznia 2017 r. podczas lekcji języka francuskiego uczniowie Liceum Salezjańskiego poznawali francuską tradycję GALETTE DES ROIS. Poznawali ją praktycznie, poprzez degustację ciasta i wybór króla/królowej oraz teoretycznie, odkrywając tajniki tego zwyczaju w prezentacjach, reportażach telewizyjnych, przepisach kuchennych  i okolicznościowych piosenkach.
Na zajęciach gościła absolwentka Liceum Salezjańskiego, Marta Bykowska. Jako studentka elitarnej uczelni w Paryżu, Sciences-Po, podzieliła się doświadczeniami i wrażeniami ze studiów w stolicy Francji. GALETTE DES ROIS to uroczystość nawiązującą do święta Trzech Króli. W tym dniu Francuzi spotykają się przy okrągłym cieście wykonanym z ciasta francuskiego, nadziewanym masą migdałową. W cieście ukryta jest figurka porcelanowa lub plastikowa, tzw. FÈVE. Zwyczaj każe podzielić ciasto pomiędzy wszystkich obecnych biesiadników. Osoba, która znajduje w swoim kawałku FÈVE, zostaje królem/królową, wkłada na głowę koronę i „przejmuje rządy” na resztę dnia. Aby podział ciasta był sprawiedliwy, najmłodsze dziecko wchodzi pod stół i stamtąd (nie widząc, co się dzieje „na górze”) mówi, komu podać kolejną porcję. We Francji jest to bardzo żywa tradycja, pielęgnowana w gronie rodziny, przyjaciół, w przedszkolach, szkołach, w domach dla osób starszych, a nawet w  przez prezydenta Francji, który oficjalnie, każdego roku, dzieli w Pałacu Elizejskim gigantyczną galette des rois między zaproszonych gości. Ciekawostka: jest to galette republikańska, tzn. bez figurki! (prezydent republiki nie może zostać królem).

Fotoreportaż (zobacz)